Campania Antenelor – Lăsați-mă să învăț!


Super halucinant ceea ce am văzut astăzi pe Antene: campania „Lăsați-mă să învăț!”. De fapt, acțiunea a început de ceva vreme, iar astăzi a fost așa numitul Momentum, corect ancorat de ziua Sfântului Nicolae. Nu aș putea să o situez în timp, dar este evident că a fost pregătită încă din vară.

Ce își propune campania? Să strângă, după  o procedură deja patentată, bani de la populație pentru a cumpăra cărți, ce urmează a fi donate bibliotecilor din zonele rurale, în special. Problema identificată – numărul mare de adolescenți analfabeți din România (peste 40%). Banii puteau fi donați prin apel la un număr de telefonie mobilă sau prin cumpărarea de cărți de la un stand din cadrul unui mall.

Ce nu pot înțelege: dacă vorbim de analfabeți, ce rost are să le oferim cărți? Cum le vor citi?

Ce am înțeles : campania este una de imagine – pe dimensiunea „implicarea în societate” a senatorului Dan Voiculescu, implicit a Partidului Conservator. Prin așa zisa campanie de alfabetizare trustul Intact a vândut o bună parte din cărțile care nu au fost cumpărate la raft, odată cu… Jurnalul național, să spunem. Și tot cu aceste cărți, de astă dată cumpărate de către cei care au dat sms-ul solicitat (apropos, pe afiș spune că nu se percepe TVA și anunțul prezentatorilor spunea că prețul este de 2 E, fără TVA) se vor dota, cel mai probabil bibliotecile avute în vedere.

Cu alte cuvinte, o modalitate de a nu rămâne cu stocuri și, în același timp, prezentarea Partidului Conservator și a senatorului Voiculescu Dan ca fiind apropiați de popor. Păi este frumos? Chiar atât de bătuți în cap părem? Personal mă simt jignit.

Dacă se dorea cu adevărat limitarea și/sau dispariția analfabetismului, se putea face ceva. În primul rând era atributul Ministerului Educației. Hai să spunem că nu este în stare. OK. Funeriu este incapabil, așa cum zic cei din USL. Se apucă PC de treabă. Așteptam să văd o estimare inițială măcar cu zonele afectate și cu numărul de tineri analfabeți din fiecare arie. Vedeam câți au televizoare. Pentru ei făceam o emisiune – da, în cadrul Antenelor, doar au cu ce, prin care, pe timpul unei perioade stabilite, dependentă de metodologia folosită, îi învățam să scrie și să citească. Pentru ceilalți, care nu aveau acces la TV, le ofeream radiouri mici, simple, setate pe o frecvență cumpărată de binefăcător – pentru a nu interfera cu alte posturi, tipăream manualele aferente și făceam alfabetizare prin radio. Metoda este folosită în Afganistan de către ISAF. Ce succes are? Nu știu exact, dar oricum este ceva decât a sta cu mâinile în sân. Și, mai ales, nu are nimic de a face cu păcălirea fraierilor care din puținul lor au impresia că pun umărul la eradicarea analfabetismului în România. Pentru că până la urmă despre asta este vorba. Antenele blamează guvernul că ia banii populației pentru tot felul de prostii și ghici ce?! ajung să facă la fel, sub o altă umbrelă, sub o altă etichetă, pentru a mai face rost de bani pentru trust sau mai știu eu pentru ce.

Băi ăștia, ce v-au făcut oamenii simpli de vă bateți joc de ei? Vorbesc și cei pe care ni-i arătați pe ecrane, ca pe niște ciudățenii, copii care plâng și pe care chiar îi încurajați să devină dependenți (și care vor trăi toată viața așa, pentru că nici pentru psiholog nu vor avea bani) și pe cei care se uită la TV, pe care îi narcotizați cu un sentiment de falsă grandoare. Chiar nu aveți rușine?!?! Chiar nu vedeți cât de toxici începeți să deveniți cu chestiile astea?

Măcar dacă cerșiți, faceți-o frumos. „Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primește pomană” ne spune Puiuț (Gheorghe Dinică) în Filantropica. Da, ați vrut să spuneți o poveste dar a ieșit una mediocră. Mai puneți și voi mâna pe o carte, înainte de a-i îndemna pe alții să o facă…

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: