Scrisoare deschisă pentru cei care vor să ia BAC-ul în timp ce mai consumă și iarbă…


Articolul se vrea o replică pentru cei care au scris aici. Bineînțeles că autorii nu sunt cei care pretind că ar fi. Dacă un licean ar fi fost în stare să scrie așa ceva, lua cu siguranță examenul la română. Dar să iei partea leneșilor, afirmând că toată țara este de vină pentru comportamentul lor, pentru viața descreierată pe care o duc, mi se pare o și mai mare inepție. Și, foarte important, rândurile de mai jos nu se adresează celor care chiar au învățat, care au un vis și pentru care fac ceea ce le stă în putere pentru a-l atinge. Scriu pentru cei care pot fi regăsiți în imaginea de mai jos (îmi cer scuze cimpanzeului de la grădina botanică din China care distrează turiștii, caricaturizând comportamentele umane):

Chiar de la începutul scrisorii suntem anunțați că tânăra generația a ajuns la limită! Da domnule, așa nu se mai poate!  România este de vină pentru modelele proaste, pentru legile nesigure ale educației toate acestea fiind la originea eșecului lor școlar. Inteligenți fiind, s-au prins că părinții și bunicii lor sunt imbecilizați cu spectacole ieftine și fraieriți la vot. Suntem asigurați că așa ceva nu se va întâmpla cu ei. Nu, ei sunt inteligenți și vor ieși în stradă să facă schimbarea de care toată lumea are nevoie! Ei au curaj și dacă nu vor putea face ceva aici, ne avertizează că vor pleca și ne vor lăsa singuri!

Nu zău?!? Sunteți invitații mei să începeți chiar de azi tot ceea ce ați spus! Chiar de acum! Ia ieșiți voi în stradă și cereți să se elimite BAC-ul iar la facultate să intrați fără examene! Eventual, ați mai putea pretinde ca după facultate să se scoată masterul – ce naiba mai puteți face în plus în cei doi ani și să primiți repartiții de la stat pe funcții de cel puțin directori. Sau hai, dați-i drumul în afară! Tocmai pe voi vă așteaptă cei de acolo! Deja au pregătit câte o vilă pentru fiecare, cu un Ferarri în garaj. Și un card fără limită de credit, că doar la valoarea voastră…

Fain de tot, nu-i așa? Ce contează faptul că acum vreo 110 ani un individ, Gustave le Bon, argumenta pericolul scoaterii pe bandă de generații de licențiați! Nu ați avut cum să o citiți, mai ales că responsabilii învățământului nu au făcut-o. Urmarea este că, dacă vi se aprobă cerința (și sunt șanse, deoarece actuala ministră propunea anul trecut să fiți admiși la facultate chiar dacă nu luaserăți BAC-ul – deh, Garantat Vanghelie!) ar trebui să vă pregătiți să ieșiți în stradă și după ce terminați, pentru că nu vor fi destule posturi pentru voi, iar pretențiile pentru funcții de șefi vor fi justificate.

Spuneți că părinții voștri sunt manipulați. Băi, de bine, de rău, majoritatea dintre ei au luat examenele de la vremea lor. Cu siguranță că au învățat un pic mai mult – chiar și pentru că își scriau de mână copiuțele, neavând la îndemână calculatorul să facă copy paste. Așa că ar trebui să fiți mai sceptici privind capacitatea voastră de a rezista la manipulare. De fapt, chiar și instigarea asta demonstrează că sunteți o țintă căutată, ușoară, labilă, o masă de manevră gata să se pună în slujba oricui. Cum ar putea să fie altfel? Intelectual nu aveți ce oferi. Vă deranjează că nu știu ce are legea, dar dacă v-ar fi interesat cât negrul sub unghie materiile nu se putea să nu treceți chiar dacă BAC-ul s-ar fi dat la toate materiile. Fizic… ce să mai zicem? Fumat, droguri, nopți pierdute prin cluburi. Vă văd în fiecare seară și dimineață în Centrul vechi. Vai de curu’ vostru! Da, știu, la origine consumul de droguri făcea parte din inițierea ritualică a șamanilor, pentru obținerea unei disocieri necesare evoluției spirituale. Dacă nu ați înțeles prea bine, luați un dicționar. Trebuie să înțelegeți că sunteți departe de așa ceva și, în plus, chiar și în evoluțiile spirituale metoda era folosită doar pentru a rupe învățăcelul de realitate, cu mare reținere, tocmai pentru că slăbea corpul fizic. Și voi spuneți că sunteți viitorul țării? Asta să o credeți voi. Nu veți apuca să deveniți un viitor în condițiile astea.

Dați vina pe politicieni. Bineînțeles că ei au principala responsabilitate. Numai că lumea politicii are alte reguli decât cele ale bunului simț. Cei care ajung și se mențin în vârf o fac, în principal, pentru propria lor bunăstare. Postul Animal planet ar fi o bună sursă de observații. O condiție necesară de a fi sus este aceea de a mulțumi un cerc de influenți din jurul lor, care-i sprijină. Găsim așa ceva în toate societățile, de la ce mai crudă tiranie la cea mai dulce democrație. Doar numărul diferă. Cu alte cuvinte, cine ajunge în vârf trebuie să facă niște concesii, să orienteze niște resurse ale țării spre destinații preferențiale. Când sunt semnale că un om politic nu o mai poate face – de exemplu un președinte care nu mai poate candida pentru că nu mai are dreptul, așa cum este la noi acum, gașca de indivizi care l-au sprijint migrează în tabăra care îi promite continuitatea propriei bunăstări. Cam așa se poate explica pe scurt ce vedem noi acum. Ceea ce nu înțelege lumea de pe la noi este că grupul care se prefigurează la noua conducere va avea un sprijin extern destul de slab din partea vestului iar urmările pentru noii lideri care deja se bucură de putere prea devreme vor fi dure. Atunci când nu faci chiar nimic pentru țară și scopul tău este să dai jos niște adversari politici, fără măcar vreo promisiune făcută unuia mai puternic sau vreun interes al acestuia, nu reprezinți nici o garanție pentru potențialii investitori – mondiali sau particulari, care te vor lăsa de izbeliște. Nu trebuie să miște nici un deget; eventual își vor lua locuri în primul rând să urmărească spectacolul decăderi tale. Așa, de distracție.

Pentru final, câteva concluzii. Dacă vreți să evoluați de la starea de cimpanzeu la cea de om, responsabilitatea vă aparține. Numai vouă! Deja ați remarcat modelele negative, sunteți capabili să le enumerați. Bravo! Mai rămâne să le identificați și pe cele cu adevărat valoroase. O sugestie ar fi să începeți să explorați și alte lumi (fără a consuma ierburi, bineînțeles).

Dacă nu vă place școala și preferați să o ardeți pe unde apucați este în regulă, dacă nu aveți pretenții de studii și de meserii bine plătite. Chiar dacă faci o școală în ziua de azi nu vei avea garanția că vei fi și recunoscut. Încă se merge pe promovarea non-valorilor la greu. Dar măcar ești pregătit. Ești pentru tine, pentru familia ta, pentru cei din jurul tău. Crești ca om, în primul rând, învățând orice.

Sigur, și profesorii au partea lor de vină (clar, să nu generalizăm!). Mă refer la cei care nu fac nimic la ore, pentru a le arăta părinților că odraslele lor trebuie să facă meditații – tot cu ei. Mă refer și la cei din mediul universitar care mențin specialități pentru a-și menține postul, având dificultăți să probeze în viața reală meseria pe care și-o proclamă.

Mă refer la fostul și actualul ministru care vor să pună baza pe consilierea școlară și pe nu știu ce modificări ale legii învățământului, fără să definească o metodologie și fără să arate că a învăța și a examina sunt totuși două procese diferite. Ar fi un dezastru să oblig familiile să meargă la consiliere la niște amărâți de absolvenți de psihologie care folosesc fără nici o licență și/sau pregătire niște teste care nici măcar nu măsoară vreo aptitudine; le ofer de lucru unor rebuturi și vise deșarte sau drumuri oprite brusc de niște incompetenți altora. De ce dacă fac un liceu de mate-fizică să nu pot da la filologie?!?! Nu trebuie decât să se stabilească cerințele și să se dea examene pe bune. De ce este nevoie de atâtea condiții? … Răspunsul este simplu: când nu cunoști te acoperi de hârtii și comisii. Și dacă și astea sunt copiate de te miri unde…

 

 

 

 

 

Reclame

2 răspunsuri to “Scrisoare deschisă pentru cei care vor să ia BAC-ul în timp ce mai consumă și iarbă…”

  1. Imi place articolul asta! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: