Cum se poartă un amator – Aliodor Manolea


Totul a început de aici, din interviul dat lui Victor Ciutacu de către cel care a fost lângă doi candidați la președinție.

Îmi este greu să înțeleg cum anume, ce anume l-a recomandat. Nu-mi spuneți că Flacăra violet! Nu este cazul. Mai degrabă rețeaua de cunoștințe, care, după cum povestește chiar el, i-a permis și soției acestuia – co-autor la cărți spirituale să lucreze și ca director în domeniul economic în nu știu ce minister. Asta da poli-calificare.

Din poziția psihoterapeutului, mai ales a celui care lucrează cu hipnoza ericksoniană, interviul m-a dezgustat. Psihologul nu își judecă niciodată clientul. Psihologul nu este consultant politic! Și nici un consultant nu trebuie să-i impună clientului să-i preia ideile. Sigur, la noi se poartă șefii care cer soluții, ei nefiind în stare să aibă nici cea mai mică viziune despre ceea ce au de făcut. Uită că – vorba Adrianei Săftoiu, dintr-o mârțoagă nu vom face niciodată un cal de curse. Candidatul politic trebuie să aibă el valoare, în primul rând, consultantul nefăcând altceva decât oferindu-i cele mai bune soluții pe strategia pe care i-o trasează primul. Și hai să recunoaștem, Traian Băsescu este un lider care trasează direcții, nu le acceptă pe ale altora.

Manolea s-a supărat! Cum de îndrăznește președintele să nu facă ceea ce-i spune el? Este cumplit cum de poate gândi un asemenea om, ridicat de disperarea Antenelor la rang de vedetă.

Campania Antenelor a mers pe mitul Vârstei de aur, în sensul dat de Ștefan Stănciulescu în Logica manipularii. Dați-ne puterea și va curge lapte și miere. Strategia s-a bazat pe asocierea lui Traian Băsescu tuturor problemelor puse în spatele celor din PD-L. Crin Antonescu deja începuse să-și creeze imaginea de președinte, prin propriul disurs și imagine. Nu-i așa, domnule Bogdan Teodorescu, definiția cea mai dragă mie a propagandei vă aparține: manipularea de către lider a imaginii și informației, cu scopul de a-și asigura conformismul supușilor săi. Da, era vorba de ai lor. Pentru nehotărâți, s-a lansat imaginea vilei Dante. De prost gust. Mitocănesc! Și, cel mai important, fără nici un rezultat, domnule profesor. Dacă intrăm aici, vom înțelege că românii chiar cred că trebuie să existe diferențe mari între cei care conduc și omul simplu. Cei câțiva care au vizitat vila sau care manifestau prin jurul ei nu se pun. Chiar nu contează! Să învățăm să o spunem și să ținem cont de acestă propoziție.

Și pentru că începusem să spun că interviul m-a dezgustat, hai să vedem cine este Aliodor Manolea. Profilul este unul rapid, folosind atât interviul din ziar cât și transcriptul emisiunii Vorbe grele. A fost realizată categorisirea cuvintelor folosite de Manolea și apoi, în funcție de valori, au fost descrise meta-programele comportamentale (vorbim de programarea neuro-lingvistică) specifice acestuia.

Rezultatele sunt prezentate mai jos:

Oricine ar vrea să-l abordeze pe Aliodor Manolea ar trebui să știe că:

Privind caracteristicile motivaționale, este de remarcat, în primul rând faptul că este un individ re-activ. Nu inițiază evenimente ci răspunde la ele. Cum oare ar putea cineva avea așteptări că un asemenea psihoterapeut poate iniția schimbări la un client? Orientat spre plăcere. Propriul său beneficiu, propriul său câștig – nu neapărat material, contează în orice relație a sa. Poate avea influență asupra celor din jur, deoarece are acea dimensiune a liderului care are propriile standarde. Foarte orientat spre proceduri. Cu alte cuvinte, creativitatea nu este deloc la ea acasă. Asociat în timp la prezent, referința în timp fiind la trecut. Atenție principală acordată detaliilor.

Cum lucrează domnul Manolea? În primul rând, este orientat spre sine (grandomania accentuată și prin referirea la sine folosind pronumele personal persoana I la plural). Cei din jur nu prea au nume, sunt substantive. La stres răspunde rațional, prin gândire. Stilul independent este cel apreciat. Regulile folosite: ale mele pentru mine și ale mele pentru tine. Da, numai regulile lui! Poate fi convins vizual/auditiv. Folosește multe verbe ceea ce dă dinamism discursului său, dar foarte puține adverbe, ceea ce arată că acțiunile prezentate nu sunt descrise. Forme fără fond, dacă vreți. Alambicarea este accentuată și de numărul mare de prepoziții, răspunzătoare de punctarea relațiilor dintre cuvinte.

Folosiți în dialogul cu Manolea ceea ce este scris mai sus și veți face ce vreți din el, indiferent că poartă sau nu violet. Fără glumă!

Cum te simți domnule Manolea, când ți se face profilul public?

O întrebare pentru oricine citește: cunoscând acum personajul, ce om normal s-ar duce la el să-și deschidă sufletul?

 

 

Reclame

Un răspuns to “Cum se poartă un amator – Aliodor Manolea”

  1. […] poţi prevedea cutremurele doar adunând cifrele unor ani!?!? Pe de altă parte, puţini ştiu că Aleodor Manolea, de exemplu, nu are nici o calificare în folosirea hipnozei şi anul trecut încă era în […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: