Revanşa lui Obama în a doua dezbatere


Scriam aici despre cum în prima dezbatere a candidaţilor la preşedenţia Statelor Unite Mitt Romney a obţinut un decalaj faţă de Barack Obama.

A doua dezbatere, al cărei transcript se poate găsi aici, aduce o oarecare schimbare de situaţie.

Se menţine accentul pus de Romney pe pronumele personal persoana I şi cel pus de Obama pe cel la persoana a doua. Verbele sunt folosite în aceeaşi măsură, ceea ce demonstrează faptul că ambii candidaţi pun accentul în aceeaşi măsură pe acţiune. Romney foloseşte un volum mai mare de prepoziţii, cu alte cuvinte accentuează pe relaţiile dintre structuri sau fenomene explicate.

Temele sociale au întâietate la Obama ca şi utilizarea emoţiilor. Să ne amintim că data trecută rămăsese în urma lui Romney la această dimensiune. Mai mult decât atât, utilizează chiar mai multe emoţii pozitive, fiind la egalitate cu contracandidatul său privind cele negative.

Romney este mai expansiv, referirile la dispunerea spaţială fiind mai ridicate, la fel ca şi cele privind munca. Este depăşit de Obama pe dimensiunea banilor.

Concluzia celei de a doua dezbateri: Obama a preluat conducerea din punct de vedere discursiv. Totuşi, mai urmează o dezbatere. Şi îmi menţin ipoteza lansată în postarea anterioară, baza fiind formatul dimensiunilor culturale americane.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: