Cum, când şi de ce plagiază românii?


Mai întâi, hai să privim imaginile de mai jos:

sienna2

A doua fotografie este prezentată ca fiind „opera” unui creativ… Da, aşa suntem noi creativi. Aşa înţelegem noi creativitatea. Deci, cum o facem? Luăm materialul altuia şi îi dăm o destinaţie în acelaşi domeniu. Mai greu este când avem de a face cu o foaie goală, pe care trebuie să o umplem cu ceva.

Când o facem? Ori de câte ori avem ocazia, şi chiar ni se pare normal.

De ce o facem şi de ce ni se pare că aşa este normal? Păi să ne reamintim iar de dimensiunile culturale ale lui Geert Hofstede:

dimensiuni romania

Nu ne place schimbarea, indiferent de ceea ce zicem. Ne temem de ea! Ceea ce este nou ni se pare periculos. De unde şi explicaţia de ce suntem mai stresaţi decât alţii şi ne plângem că avem ratele fobiilor şi depresiei mari. Dacă adăugăm şi celelalte dimensiuni, din care înţelegem că acceptăm uşor inegalităţile  dintre oamenii din societate, că suntem pentru turmă şi preferăm să ne negociem conflictele prin mijlocirea „tătucului” pe care-l avem deasupra, tabloul este complet.

Sigur, există în masa descrisă mai sus oameni care nu se încadrează aici. Din păcate, nu au nici o şansă! Orice ar face pentru societate, va trece nevăzut sau vor deranja dacă insistă.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: