Mişcarea populară – o altă pălărie la aceeaşi Marie…


De la bun început dau credit la oricine. Pot accepta faptul că are intenţii bune şi vrea să facă ceea ce afirmă. Când apar însă incongruenţele este dificil de a mai avea încredere.

Să luăm, de exemplu, nou formata  Mişcarea populară, ce se poziţionează în partea de centru-dreapta a lumii politice de pe la noi. Trebuie să recunosc un lucru: am o mare problemă în a înţelege cum o mişcare populară poate fi de dreapa. Dar să mergem mai departe. Încă îmi este neclar de ce atâta grabă în a o înfiinţa. Să presupunem că cineva ştie şi face sondaje reale iar din anumite calcule – în care personal nu prea cred atunci când vorbim de oameni, de societate, a reieşit că trebuie musai să apară acum.

Despre ce vorbim? Despre un logo cu profil de sport sau uman, realizat în 5 minute cu un program dedicat, ce poate fi cumpărat on-line cu vreo 30 euro. Un manifest care de arată clar că vorbim numai la persoana I plural, accent evident pus pe colectiv (nici o legătură cu orientarea de dreapta şi care arată că autorii au, de regulă, probleme cu finalizarea la termen a sarcinilor), adresat într-un discurs general celor care percep lumea vizual, cu o nevoie de expertiză externă. Acest ultim indicator arată poziţia de executant a iniţiatorului – Mişcarea populara, care îşi asumă mesajul.  Abundă verbele şi prepoziţiile, care crează impresia de acţiune. Se vorbeşte numai la prezent, raţional, orientat spre social şi poziţionat în spaţiu. Flash-bang!!

MANIFEST

Trecem de la manifest la Platforma proaspăt postată pe site-ul fundaţiei, alt instrument de comunicare realizat în grabă (analiza new-media ar putea face obiectul altei postări, dacă voi considera că mai merită timpul).

Prima pagină prezintă argumentul Mişcării. Corect, trebuie să înţelegem de ce oare mai avem nevoie de ceva nou în mişcarea socială. Aflăm că nu mai sunt valori care să ducă spre obiective viabile. Poziţia asumată de Mişcare ar fi una de autoritate care poate emite judecăţi de valoare. Se adresează „elitelor, oamenilor capabili şi oneşti”… câţi dintre noi, dacă am fi întrebaţi pe stradă, nu ne-am prezenta cel puţin capabili şi oneşti?! Cât despre elite, ei, aici discuţia iar se poate întinde mai mult decât ar trebui. Sigur că există elite şi în România, numai că acestea sunt definite în special prin relaţiile pe care la au cu grupuri similare din afară şi nu prin modele care să fie integrate de oamenii simpli (fufele, maneliştii, fotbaliştii nu se pun la capitolul ăsta, ok?).

Aflăm, în continuare, că Mişcarea populară are 11 elemente care aduc noutate. Frumos, 11, numărul Forţei din cărţile de Tarot! „Facem ceea ce spunem şi spunem ceea ce facem. Promovăm claritatea şi respingem confuzia” este unul din aceste puncte, care mie nu mi-a spus decât că băieţii ăştia vorbesc vorbe, ca toată lumea care se bagă la a conduce orice.

Platforma observă că nu există încredere între noi, că partidele politice au eşuat şi, de aceea, dă soluţia: un nou tip de organizaţie, în care soluţiile optime să vină de jos în sus. Adică de la oamenii ăia capabili şi oneşti de jos către conducerea Mişcării. Apoi apar 12 domenii, în care se identifică vulnerabilităţi şi la care se dau teme de studiu pentru cititori. Mai mult chiar, pe site vizitatorii pot accesa fiecare din aceste puncte şi îţi pot prezenta competenţele în cererea de adeziune.

Cum ziceam, dau credit la început oricui. Dar aici… Nu pot da credit nesimţirii! Cum altfel să numesc faptul că vine cineva să îmi spună că ceva trebuie schimbat, că el va fi liderul schimbarii, iar eu sunt băgat în seamă pentru a-i da soluţia?!? Şi asta în cazul unei ţări în care este valorizată autoritatea, oriunde ar fi şi oricare ar fi. Acest tip de discurs nu poate induce decât anxietate la noi!

Vrei să conduci şi să cred în tine? Ok! Spune ce vrei să faci tu! Nu mă întreba pe mine. Eu te voi alge sau nu. Iar dacă nu eşti în stare să spui măcar ceva concret, mai bine stai acasă! Asta pentru că niciodată nu vom putea transforma o mârţoagă într-un cal de curse!

Cum nu se leagă nici profilul liderului mişcării, Marian Preda.

marian preda miscarea populara resize 4932984 mediafax foto mihai dascalescu-58117

De fapt, lider este un cuvânt de complezenţă. După o rapidă analiză a fotografiei, oricine poate spune că acesta nu este un lider! Este docil, cu tendinţă de a se complace în poziţie de subordonare. În acelaşi timp, poate fi exagerat de critic şi exigent cu cei din jur. Poate fi generos – chiar risipitor, spontan, sociabil. Dă dovadă de ambiţie şi voinţă în ceea ce urmăreşte. Spirit comercial, orientat spre nou. Fragilitate fizică accentuată (un semn este acela că are senzaţia că se sufocă)! Ce mai! Marioneta perfectă, în nici un caz un lider al schimbarii!

Notă – sigur, nu este recomandat ca analiza cuiva să se facă numai după fotografii. Sunt însă unele semne care dau semnale. Despre acestea am vorbit.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: