Chiar aşa: ce înseamnă pentru voi „a avea succes”?


succesIdeea postării a venit de aici.

Ne este prezentată o carte al cărui autor încearcă să ne convingă de faptul că a avea succes ţine de o comunicare corectă, suprapusă pe oportunităţi de relaţionare, de o bună educaţie financiară şi de o stare bună de sănătate. Oare asta să fie reţeta?

Aş începe prin a spune că am remarcat cartea în rafturi dar a fost ceva care m-a oprit să o iau chiar şi pentru a o răsfoi. Acel ceva ar fi legat de triunghiul cu vârful în sus format din cele trei părţi. Sigur, este legat de titlu, ce altceva ar fi trebuit să vedem? Da, numai că vedem fotografia autorului care se asociază cu promisiunea de a da soluţia la problema intelectualilor zilelor noastre – aceea de a fi măcar cu un pas înaintea celorlalţi. Da, numai intelectualii gândesc aşa, în termeni de competiţie. Românul mediu este feminin. El vrea negociere; la urma urmei, ne putem înţelege, de ce să ne batem? … Cei cu studii au pretenţii insă. Nu contează că destui în ultima vreme au terminat faculatea numai ei ştiu cum. Din moment ce au diplomă şi locurile în care eşti întrebat ce ştii să faci sunt poate mai rare decât degetele unei mâini, pretenţiile pot fi pe măsură. Ce pretenţii? Păi acelea de a fi sus. De a avea succes, bani, faimă…

De ce oare o fi simţit nevoia să-şi pună fotografia pe prima copertă? De ce induce presupunerea că odată citită, cartea lui va da o soluţie? Pentru că are o imagine de sine supradimensionată şi din acest motiv consideră că este în măsură să manipuleze. Culoarea roşie nu face decât să potenţeze elementele menţionate anterior şi, pe scurt, acestea ar fi motivele pentru care am refuzat să o iau şi să citesc măcar cuprinsul. Nu pot citi o carte al cărei autor îmi dă sentimentul că mă minte din titlu.

De ce spun că simt că omul minte chiar de la început? Păi dacă era să se ia după titlul cărţii, la începutul carierei sale, Milton Erickson – creatorul terapiei care îi poartă numele, trebuia să cadă în depresie, deoarece nu prea ar fi avut şanse. Dintotdeauna a avut o sănătate şubredă care, culmea!, i-a permis să-şi dezvolte aptitudinile de comunicare şi să facă ceea ce a făcut. Metodele folosite de el în hipnoza ericksoniană au fost operaţionalizate de către Richard Bandler şi John Grinder în ceea ce astăzi este văzut ca panaceul universal al comunicării, „cutiuţa cu fente” pe care este bine a o avea la noi pentru a-i face pe cei din jur să ni se supună (!) – programarea neuro-lingvistică (PNL sau, NLP).

Columb a ajuns în America, nu-i aşa? Se pare că şi vikingii au făcut-o cu mult timp înaintea lui. De ce omenirea nu îşi aduce aminte de ei? Columb a fost chiat cu un pas în urma lor, deoarece a trebuit să convingă lumea că trebuie să-i finanţeze călătoria. Răspunsul ar putea fi în scopul urmărit sau în finalităţi. Cine a beneficiat de pe urma fiecărei expediţii? Sau, mai bine spus, câţi?

Romanul „Robinson Crusoe” a lui Danie Defoe a cunoscut un succes timp de peste 400 de ani. Habar n-am care era starea de sănătate, cea financiară sau cum erau relaţiile autorului. Succesul a venit datorită noutăţii aduse în ceea este denumit acum structura visului. Sigur, tot aici pot intra fascinantele scrieri ale lui Jules Verne.

De fapt, am ajuns aproape de final. Sigur, este de dorit să avem sănătate şi să fim plini de energie. Este bine să avem o bază la capitolul finanţe. Este ideal să ştim să vorbim cu cei din jur – relaţiile pot veni de la sine, în acest caz. Dar, în niciun caz, nu ajunge! În vremuri de criză, ca acum, succesul îl au cei care explorează şi caută nouăţi care îi au în centru pe semenii lor. Vor urma ani în care aceste noutăţi trebuie consolidate şi vine rândul să aibă succes alt gen de oameni. Sau alte strategii, dacă vreţi.

Contează ceea ce vrem şi, mai ales, ceea ce visăm. Dacă visul nostru este apreciat şi găsit fascinant de cei din jur, va deveni un succes. Cu cât mai mulţi îl vor aprecia, cu atât mai mare va fi succesul. Dar contează că vrem să facem ceva pentru cei din jur. Şi nu este necesar să creadă, la început, toţi în acest vis! În nici un caz să plecăm fixaţi pe ideea că trebuie să fim înaintea lor (nici măcar dacă această sintagmă ajută la vânzare). Că trebuie să învăţăm trucuri pentru a-i manipula şi controla. Nu vom ajunge decât să ne plângem de milă urmând acest drum. Şi acesta este pericolul cel mai mare: vanitatea pe care toţi o avem, în diferite doze, nu poate decât să crească şi să ne facă rău. Unii vor să îi controleze pe alţii şi nu ştiu ce să facă. Se duc să se şcolească la cursuri, de exemplu, făcute de alţii din aceeaşi categorie. Nu învaţă nimic, dar intră într-o reţea (network, văd că termenul devine tot mai folosit) care, chiar dacă este falsă ca substanţă, trebuie să se auto-susţină pentru a trăi. Şi rezistă cât rezistă. Cu cât mai falsă, cu atât mai scurt timpul; dacă reţeaua este mare sau susţinerea financiară este ridicată, se subînţelege că şi efectele nocive vor dura un timp mai îndelungat. Dar şi ăsta poate fi catalogat drept succes, nu?

Poate ar trebui să începem să realizăm ce este, cu adevărat, succesul. De ce îl vrem. Succesul nostru este definit de noi sau de cei din jurul nostru? Nu mă interesează cartea de care vorbeam pentru că, pentru a avea succes, din punctul meu de vedere, trebuie să ai un vis în care să crezi şi care să fie util celor din jur. Să fii sincer cu ei. Şi să priveşti ca un copil tot ceea ce este în jurul tău. Cu asta trebuie început. Şi totul trebuie să dureze atâta timp cât trăim. Pentru că a avea succes ar putea însemna să ne trăim viaţa frumos, în armonie cu noi înşine, cu cei din jur şi, de ce nu, cu tot ceea ce ne înconjoară.

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: