Ars Analytica – o noutate interesantă la Bookfest 2013


Şeful SRI, ambasador George Cristian Maior, a lansat vineri 31.05.2013 în cadrul Bookfest 2013 două carţi: Spionii – cine sunt, ce fac şi Ars Analytica. Dacă prima ne oferă informaţii despre cazuri din toată lumea de 20 de ani încoace, a doua a luat naştere prin colaborarea a 40 de autori şi care, dedicată fiind celor care practică profesia de analist, se doreşte a fi o prezentare a domeniului analizei informaţiilor din mai multe unghiuri.

ars analytica

De departe am ca favorit capitolul 3Despre metode şi tehnici în analiza de intelligence. Am apreciat în mod deosebit prezentarea unui model integrat, analiza şi evaluarea indicatorilor de risc politic precum şi lectura activă. Aş fi aşteptat mult mai mult de la articolul care prezenta meta-modelul limbajului. Pun asta pe seama faptului că se uită că programarea neuro-lingvistică este, la rădăcini, limbajul hipnozei eriksoniene, cu aplicabilitate în psihoterapie. Aş fi vrut nu o teorie sumară (care poate risca să alimenteze deja eronata părere că programarea neuro-lingvistică ar putea fi un panaceu universal în tolba oricui doreşte să-i manipuleze pe cei din jur) ci exemple sau chiar studii de caz, cu atât mai mult cu cât toate analizele de discurs de pe acest blog au la bază această metodă.

Mi-a mai plăcut ideea conceptului GEOINT, în capitolul 2Despre tipurile de analiză precum şi  modul în care este văzută această activitate în noua eră post-computer (capitolul 7).

În rest, am perceput celelalte articole ca o deschidere a acestui domeniu pentru publicul larg. Un fel de doctrină, de cod etic, de căutare sau de prezentare de identitate. Nu m-a încântat faptul că la destui autori am găsit trimiteri la Sherman Kent cel care, se pare, a dat o direcţie ştiinţifică analizei de informaţii prin SUA. Sigur, este ok să ai modele, dar un singur model pentru mai mulţi… A, şi folosirea exagerată a termenului de intelligence mă duce cu gândul la folosirea unui limbaj sofisticat pentru a creşte artificial importanţa domeniului. Chiar o fi nevoie? Eu nu cred.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: