Despre curajul de a decide pentru tine


Deşi a trecut aproape o lună de când Angelina Jolie a anunţat că a făcut dublă masectomie, lumea de pe la noi încă mai comentează ştirea. Încă se preferă a se comenta, pro sau contra, decizia actriţei. Aşa am aflat de păreri apărute prin tot felul de locuri, cum ar fi aici şi, mai ales, aici.

O scurtă readucere aminte a ştirilor de la CNN:

Ceea ce cred că Angelina nu a spus a fost faptul că acel risc uriaş de 85-87% de a avea cancer mamar se datorează, de obicei, existenţei în familie (vorbim de 3 generaţii, cel puţin) a cel puţin a unei persoane care a avut atât cancer mamar cât şi ovarian. Că este posibil ca şi în familia tatălui, John Voight, să existe acest risc. Dar astea sunt alte discuţii.

Cel mai important lucru, care a scăpat specialiştilor în bârfe este că actriţa doreşte să mai aibă copii biologici. Da, chiar acum, când tocmai a împlinit 38 de ani (şi unii deştepţi ar spune că există riscul de a face copii cu trisomie 21). Nimeni dintre cei care şi-au dat cu părerea nu a remarcat faptul că după operaţie nu numai că Angelina şi-a redus propriul risc la mai puţin de 5% dar l-a redus şi pe cel al viitorilor copii. Cu siguranţă că va avea grijă să fie o mama grijulie care să le prezinte opţiunile optime celor două fete biologice pe care la are acum, cu vârste de 7, respectiv 5 ani.

Cu ce anume ar trebui să rămânem din această poveste? Cu faptul că noi şi numai noi hotărâm pentru noi. Că trebuie să avem curaj. Că tocmai acest lucru diferenţiază un sclav de un om liber: capacitatea şi posibilitatea de a face alegeri pentru sine! Că a fi cu familia cât mai mult timp este cel mai frumos lucru pe care îl poate face cineva pentru cei dragi. Că gestul de a pune înaintea propriei înfăţişări fizice protejarea sănătăţii copiilor încă ne-născuţi te face să încremeşti de respect.

Da, riscul nu presupunea automat şi apariţia bolii. Angelina deja făcuse destule modificări în stilul său de viaţă, în mediu. Cu siguranţă că este în măsură de a gestiona stresul – să ne amintim de vizitele sale la templele budiste. Da. Se pare însă că a fost ceva care a făcut-o să ia această decizie. Nu ştim ce. Dar am face bine să-i respectăm gestul şi să nu ne mai dăm cu părerea bucuroşi când ne bagă cineva în seamă de prin presă. Şi, cel mai important, să ne întrebăm când a fost ultima dată când am spus ceva de genul: M-am hotărât să fiu pro-activ(ă) şi fac asta!

Reclame

Un răspuns to “Despre curajul de a decide pentru tine”

  1. […] şi, cel mai important, ce oţiuni are în faţă. Exemplul Angelinei Jolie, despre care am scris aici, este cel mai bun. În final, ţinând seama de faptul că boala canceroasă are la bază un […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: