Ce înseamnă „a conduce”?


Mi-am pus întrebarea asta de mai multe ori. Astăzi, odată cu numirea Ramonei Mănescu la Ministerul transporturilor întrebarea a revenit. Majoritatea celor care au comentat evenimentul căutau să explice faptul că nu contează că nu are experienţă în domeniu. Pentru asta sunt profesioniştii din minister şi consilierii. Ministrul trebuie să aibă viziune şi este de ajuns experienţa politică.

Bun, hai să plecăm de aici. Experienţa politică a Ramonei Mănescu este legată de proiecte ce privesc tineretul. Proiecte care dacă nu s-ar fi făcut, ar fi avut acelaşi impact ca acum, când spunem că au fost făcute. Probabil că a ţinut să le facă pentru imagine deoarece doamna Mănescu preferă singurătatea. Sau poate pentru că are tendinţa de a-i supraestima pe ceilalţi.

Nu este vina ei. Ea a făcut ce anume a crezut că poate fi făcut bine în acel moment. A făcut ceva la care s-au putut pricepe şi oamenii din jurul ei. Cred că este prea mult dacă încercăm să găsim o politică, o strategie, o viziune. Nu este vina ei, pentru că este jurist. La fel ca premierul, la fel ca ministrul proiectelor grandioase, la fel ca mulţi alţii din Parlament. Chiar nu înţeleg de ce lumea este nemulţumită şi nu are încredere în cei aleşi, ţinând cont că acolo găsim majoritatea meseriilor neproductive: jurişti, artişti, medici, economişti, jurnalişti, istorici. Chiar dacă ar vrea, aceştia nu vor fi în stare să facă nişte planuri viabile pentru o dezvoltare economico-socială, pentru că nu ştiu cum. Pentru că din mâinile lor nu a ieşit niciodată nimic. Pentru că ei nu au construit nimic.

Bineînţeles că acestea sunt meserii utile în societate. Dar locul celor care le practică nu este sus. Ideal ar fi ca liderul anilor de după 2010 să aibă pregătire universitară de lungă durată atât în domeniul real cât şi în cel uman. Şi cred cu tărie că locul juriştilor este în categoria consilierilor. În nici un caz al conducătorilor! De aceea, mi se pare un gest inconştient acela de a accepta o poziţie de conducere într-un domeniu pe care nu-l stăpâneşti, indiferent câţi consileri ar fi în jur.

O întrebare, la final. Chiar credeţi că dacă punem un jurist în locul lui Herbert von Karajan, profesioniştii din orchestră s-ar auzi la fel?

Reclame

2 răspunsuri to “Ce înseamnă „a conduce”?”

  1. Buna comparatie si pe in telesul tuturor! 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: