Îndeplinim toate condiţiile…


… pentru a intra în spaţiul Schengen. Aşa ni se spune de către ai noştri politicieni. Am mai scris aici despre intrarea noastră în Schengen. Nu s-au schimbat prea multe de atunci. Doar că zilele trecute dl. Valeriu Zgonea dă un interviu prin care abordează această temă. Comunicatul preluat de la Mediafax este redat mai jos şi poate fi accesat separat:

zg1

Avem aici un exemplu care nu poate decât să confirme faptul că, la fel ca în mai toate domeniile ne place să bravăm acasă pentru ca apoi, când suntem puşi faţă în faţă cu realitatea să clacăm brusc.

Se pare că dl. Zgonea va fi la Paris pe 03.10 şi ne informează ce teme va aborda acolo.

Las la o parte faptul că pentru data de 03.10 cea mai importantă întâlnire la nivel european este cea de la Bruxelles, unde se vor întâlni oficiali din Moldova, Transnistria, OSCE, UE, SUA, Rusia şi Ucraina care vor discuta despre viitorul Transnistriei. Dl. Zgonea nu va merge acolo. El consideră că trebuie să discute cu oficialii francezi după ce aceştia au declarat că nu ne vor mai susţine intrarea în spaţiul Schengen.

Aici, acasă, dl. Zgonea ne spune că nu este de acord cu francezii. De parcă asta ar conta. De parcă francezilor le-ar păsa. Ne asigură că şi preşedintele şi primul ministru sunt pe aceeaşi lungime de undă (nu este singur). Consideră că trebuie să ne liniştească spunându-ne că există contraaargumente solide care să demonteze afirmaţiile oficialilor francezi. Care ar fi acestea? Se pare că responsabilitatea pentru etnia romă ar fi a UE. Mai mult decât atât, probabil preluat de la consilierul premierului pe problemele romilor Damian Drăghici, ni se livrează un mesaj şocant prin care Brâncuşi este pus pe picior de egalitate cu actualii cerşetori ţigani care îngrozesc locuitorii oraşelor franceze. Zgonea realizează că premisele acestui argument sunt slabe, şi de aceea foloseşte expresii atenuatoare („mă întrebam”, „poate”).

Am remarcat o asociere a politicianului nostru cu cei francezi. De fapt, pare că vorbeşte ca şi cum ar fi un politican francez. „Am găsit soluţia”, expresie marcată cu roşu în text, tocmai asta arată. El îi înţelege, poate şi pentru că deja este poziţionat la un nivel superior lor. Au probleme interne şi de aceea dau vina pe nişte oameni nevinovaţi.

Doar pentru simplul fapt că noi ne-am obişnuit aici cu obrăzniciile ţiganilor nu înseamnă că toată lumea civilizată trebuie să o facă. Doar pentru că majoriatea celor din această etnie votează la comandă nu trebuie ca politicienii să le încurajeze comportamentul aruncând pe umerii membrilor UE responsabilitatea integrării lor în diferitele societăţi. Nu. Singura responsabilitate de integrare a acestei etnii este a celor care sunt lideri, de la cel mai mic bulibaşă până la nu ştiu ce rege sau împărat autointitulat sau până la nu mai ştiu ce consilier guvernamental. Faptul că aceşti lideri nu fac nimic nu arată decât că obrăzncia din stradă are altă faţă atunci când se află la putere. Dar tot obrăznicie se cheamă.

La fel, slăbiciunea politicienilor noştri poate avea mai multe feţe.

zgonea2

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: