Despre cutremure, din nou


dez

Pentru că tocmai fu un cutremur în Vrancea, de vreo 3 pe scara Richter, iar avem parte de discuţii despre acest fenomen.

Hai să lămurim câteva lucruri. Harta riscului zonelor capitalei poate fi găsită aici.

harta-seismica-bucuresti

Se vede că vestul capitalei are riscul cel mai ridicat. Iar dacă punem la socoteală noile construcţii deja ridicate, care au intrat sau nu în programul „Prima casă”, deja numărul celor posibl a fi sinistraţi este mai mare decât ne-am imaginat până acum.

Referitor la aplicaţiile pentru populaţie, disponibile pentru calculatoare, tablete sau mobile puteţi găsi detalii aici. Nu fac trimitere la o pagină anume, pentru a nu influenţa.

Am avut apilcaţia pentru mobil, cu avertizare prin sms şi cea a semaforului seismic în anul 2010. Am ajuns la concluzia că deşi poate justificat, nu se merită plătit un abonament pentru un asemenea serviciu. În primul rând trbuie spus că avertizarea se face în termenul anunţat. Problema este că sms-ul nu ajută. La mine sunetul este destul de slab şi nu-l pot auzi decât dacă sunt în casă.  Nu am nici o şansă afară sau in interior, să spunem la o cafea. La fel, am un somn destul de adânc şi care este garantul faptului că nu aud soneria pentru sms-uri.

Semaforul seismic este un produs frumos, care mai şi explică pe înţelesul novicilor ce anume este specific cutremurului tocmai prognozat. Dacă ai norocul să fii în faţa calculatorului este ok, poţi fi prevenit. Da ce faci dacă ai calculatotul închis?

Se vorbeşte de un alt program care ar putea fi implementat de guvern, pentru populaţie. Dl. Mărmureanu anunţă că este dificil a implementa acest program tocmai în Bucureşti, din cauza numărului mare de telefoane mobile, care ar face dificilă tranmiterea semnalului. Oameni buni! Mesajele pentru telefonie nu sunt ok! Mai degrabă faceţi rost de nişte sirene care să acopere oraşul şi pe care toată lumea ar avea şansă de a le auzi. Nu trebuie să vă complicaţi cu STS-ul sau cu tot felul de găselniţi tehnologice, al căror singur avantaj ar fi că vor umple nişte buzunare.

Şi, în final, încă ceva. Responsabilitatea pentru pregătirea împotriva dezastrelor este, în primul rînd, a fiecăruia dintre noi. Abia apoi întrebăm de primarul de sector, de cel general, de IGSU – care oricum, în prezent, cere like-uri pe Facebook iar o strategie de comunicare în caz de dezastre pe reţele sociale (cel mai indicat fiind Twitter) este la ani lumină depărtare de viziunea celor care se ocupă de domeniu. Sigur că instituţiile ar putea face mai mult în vederea pregătirii populaţiei. Dar în vremea internetului doar nişte naivi aşteaptă să fie pregătiţi de alţii. Şi da, lăsaţi-i deoparte pe toţi escrocii care apar şi vorbesc, indiferent de titlul sau gradul pe care le afişează. Dacă vreţi să începeţi cu ceva, citiţi aici şi aici.

Reclame

Un răspuns to “Despre cutremure, din nou”

  1. […] în situaţii critice, mai exact despre cele în caz de dezastre. Puteţi citi un articol aici, de unde se mai fac ramificaţii. Spuneam acolo şi încă mai susţin acest punct de vedere, […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: