Programe de divertisment în prag de Sărbători


Cam aşa pot numi ceea ce se întâmplă acum în jurul nostru prin Bucureşti. Oferta este generoasă, pentru toate gusturile.

proteste-bucuresti-rosia-montana-imunitatea-parlamentara-15-decembrie-2013

 

Poţi sta acasă şi să urmăreşti nişte talk-show-uri în care nimeni nu spune nimic dar fiecare încearcă să impună propriile banalităţi ca fiind adevăruri sacre. În pauza de reclame ţi se aminteşte că te poate durea capul şi că preventiv poţi lua pentru prostată nişte pilule la preţuri frumuşele, chiar dacă nu sunt atestate medical. Doar adevărul primează, nu-i aşa?!

Poţi da pe muzică. Cea românească nu se dezminte nici acum. Prin 2006 remarcasem o generalizare a incongruenţei dintre mesaj/text şi ritm. Şi acum este la fel. Carenţe în a armoniza versurile, rimele, numărul de linii, accentul pe silabele importante, pauzele. Pe scurt, anomie. Dacă o preferi pe cea a anilor ’80 ai şansa ca, împreună cu prietenii să aveţi parte de o seară plăcută, spunând poveşti. Dar puteţi ieşi la un vin fiert, la o pizza sau la o clătită. Centrul vechi este generos din punctul ăsta de vedere. Şi chiar foarte plăcut! Dacă şi aici vă plictisiţi şi vi se face poftă de adrenalină – tocmai pentru că la karaokee aţi fost zilele trecute şi parcă vreţi ceva diferit, puteţi participa la demonstraţia de week-end. Cu siguranţă întrece jocurile de pe calculator! Oricât de fain ar fi să joci ceva de război şi să urmăreşti acţiunea pe ecranul unei plasme, nimic nu se compară cu ceva real. Poţi simţi aerul de afară, poţi auzi totul de jur împrejur – mai ales dacă acasă nu ai sistemul acela audio în 5 puncte. Te poţi implica în acest gen de distracţie la orice moment doreşti. Nu ai ajuns la timp în Piaţa Universităţii? Nici o problemă! Un simplu calcul de aritmetică – sper că ai trecut clasa I, curs de zi, te ajută să gaseşti poziţia coloanei pe axa Piaţa Universităţii-Piaţa Romană-Piaţa Victoriei. Nu îţi fă griji că vei avea probleme. Cei care organizează demonstraţiile au atât grijă de ei, de cei de la putere cât şi de tine. Au grijă de ei pentru că dacă nu ar avea garanţii că pot face asta fără nici un risc nu s-ar fi implicat. Au grijă de cei de la putere pentru că la Guvern, la ora asta, nu este nici un personaj important. Şi au grijă şi de tine deoarece îţi oferă posibilitatea de a-ţi diminua disonanţa cognitivă. La fel ca şi toţi cei care critică puterea, indiferent că sunt în stradă, pe sticlă, la o bere sau aiurea. Face bine la creier şi îţi va permite să intri în Sărbători puritifcat. Dacă ai ţinut şi post, voit sau nu, cu atât mai bine.

Chiar ai impresia că extracţia gazelor de şist sau a aurului de la Roşia Montana vor fi oprite doar pentru că se iese în stradă? Doar că 15.000, 20.000, 50.000 de oameni păcăliţi strigă şi îşi bat joc de jandarmi, mai ales de cei care au maieuri pe care scrie că sunt negociatori (trebuie să recunosc că aşa cum arată şi aşa cum vorbesc chiar şi-o cer singuri)? Eşti copil în cazul ăsta. Orice guvern, din orice ţară de pe globul ăsta, democraţie sau dictatură va face orice pentru a face rost de bani. Aceştia vor fi folosiţi pentru a recompensa proprii susţinători şi în nici un caz pentru binele populaţiei. Dacă nu mă crezi caută în statistici şi vei avea surpriza de a afla că cele mai longevive guverne, administraţii sau colective de conducere au fost acelea care au făcut mai mult pentru propriile buzunare decât pentru cei pentru care chipurile erau puşi să lucreze. Sigur, căderea poate fi dură atunci când vine schimbarea. Dar schimbarea vine atunci când mediul se autoreglează şi în nici un caz atunci când se umple o piaţă. Piaţa umplută este pentru adolescenţi naivi. Doar ei cred că Ceauşescu, Gaddafi, Moubarak au fost daţi jos pentru că s-au umplut pieţele iar dorinţa marilor puteri de a scăpa de ei a venit după aia, ca o confirmare a voinţei populare.

Dacă vrei să mergi mai departe pe genul ăsta de divertisment ai ocazia să te uiţi pe la invitaţii Naşului – cel care a fost la B1Tv, şi vei intra în posesia unor tactici non-violente de a lupta împotriva nedreptăţilor statului, cum ar fi neplata taxelor. Ce uită păcălicii ăştia curajoşi pe bloguri este că Gene Sharp, cel care a studiat domeniul şi a scris şi ceva cărţi pe tema asta a luptei non-violente, a avut în vedere societăţile vestice – individualiste, masculine, în care distanţa faţă de putere este mică. Aici dimensiunile culturale sunt exact invers dar noi, în limitarea noastră care nu ne permite decât să facem copy-paste din orice sau forme fără nici un fond, ne încăpăţânăm ca dobitoacele să le considerăm mană cerească pentru propria democraţie… trebuia să pun ghilimele, dar prefer să continui să scriu. Este la fel ca la psihologi, care au adoptat psihoterapia cognitiv-comportamentală cu toate braţele deschise (adică dacă ar fi avut 5 braţe, le deschideau pe toate). Dar asta este altă discuţie, pentru altă dată.

Până una, alta, distraţi-vă cum vă place, pentru că aveţi de unde alege!

P.S.  – Acum 24 de ani eram student în anul 2 la Academia Tehnică Militară şi facultatea mea (M – mecanică) a fost dusă la fostul sediu al Statului Major General pentru a-i întări apărarea împotriva teroriştilor. Acum se poate vedea acolo, în zona Favorit din Drumul Taberei, un … simbol în amintirea celor 5 colegi care au murit. Nu am văzut nici un terorist, nu am tras un glonţ nici măcar în aer. Aceea a fost perioada când am fost inoculat cu doze mari de manipulare. Acum sunt vaccinat. Nu am traume şi nu am uitat ce s-a întâmplat. Dar vreau să merg mai departe iar toţi indivizii care zbiară în fiecare an, pe vremea asta despre Revoluţie şi revoluţionari şi morţi îmi creează deja greaţă. Respectul se arată prin sobrietate şi calm nu prin circ!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: