Frumoasa din pădurea adormită


militar_07_ebc4b69fe2

Nu ştiu câţi dintre toţi cei care comentează acum cu foc ceea ce s-a întâmplat în Apuseni au simţit măcar odată în viaţă impulsul care a făcut-o pe fata din fotografie să se implice în ceva deosebit din meseria ei. Nu ştiu câţi dintre cei care au funcţii de decizie, de care depind siguranţa noastră, viaţa noastră, pot pune măcar a mia parte din aceeaşi pasiune în ceea ce cred ei că trebuie să facă. Există oameni ca Aura. Oameni care se bucură la fiecare nimic, chiar dacă este, de exemplu, o limbă de iarbă verde într-o mare de zăpadă. Oameni care vor să ştie. Oameni care iubesc oamenii… Oameni care nu vor ieşi în evidenţă pentru că sunt prea ocupaţi cu ceea ce este frumos în jurul lor.

Nu-mi pot imagina ce simte familia, chiar dacă sunt cutremurat. Nu pot spune decât că deşi nu îi cunosc şi nu îi voi cunoaşte niciodată, sufletul meu le va fi alături o bună bucată de vreme. Aşa, pentru că fata lor a trăit în 23 de ani cât nu vor fi în stare mulţi nici într-o sută de ani.

………

Toată lumea este indignată! Cei care au cât de cât implicaţii în caz s-au dat la fund. Da, un scaun gol în studio nu poate fi arătat cu degetul. Cei implicaţi din eşalonul doi o iau peste bot şi pun pe tapet expresii de relaţii publice învăţate pe de rost. Şi lumea iar se indignează! Ni se pare că ne iau de fraieri!

Ce-ar fi dacă am face linişte măcar câteva clipe. Să ne amintim că toţi suntem, într-un fel sau altul, legaţi. Că suntem o ţară de deştepţi cu diplome iar când trebuie să facem un proiect sau o procedură dăm în bâlbâială dacă nu avem de unde să copiem. Să recunoaştem că ne este frică să ne pregătim pentru situaţii critice, să recunoaştem că ne este frică să ne asumăm răspunderea. Să recunoaştem că ne place să ne credem cei mai deştepţi de pe glob dar nu suntem în stare să avem o economie care să ne permită să evoluăm. Să recunoaştem că pretindem întotdeauna mai mult decât merităm. Că sperăm să intrăm în graţiile unora care să ne tragă după ei. Că „merge şi aşa” este o expresie inventată şi folosită numai aici, la noi. Că habar n-avem ce este etica, bunul simţ!

Să recunoaştem că avem guvernanţii pe care-i merităm şi pe care, în caz că aţi uitat, tot noi i-am votat. Nu este posibil să avem servicii de educaţie, sănătată sau intervenţii la dezastre perfecte şi în acelaşi timp un Vanghelie, un Mazăre, un Oprişan, un Nichita, un Oprescu, un Tăriceanu, un Atanasiu, un Tomac, un Blaga, un Diaconescu, etc. la conducerea formaţiunilor politice. Acelaşi lucru şi pentru jurnaliştii justiţiari. Într-o ţară a bunului simţ, în care serviciile de mai sus funcţionează normal un Gîdea, un Badea, un Bogdan şi tot aşa ar fi fost de mult eliminaţi pe criterii de competenţă din această branşă.

Am văzut o parte din interviul luat de Andreea Esca doctorului Radu Zamfir. După 25 de ani de presă, femeia asta a arătat că nu a învăţat nimic, nici măcar prin calificarea la locul de muncă. Pur şi simplu a făcut acel interviu pentru a ieşi în evidenţă. Nu a contat că omul era vizibil afectat. Întrebări fără rost, agresive, obraznice, puse sub o mască proastă de sinceritate.

Şi voi vreţi servicii la standardele unei ţări civilizate când cei care se cred ca fiind crema ţării sunt nişte ageamii?!?!

Închei cu un semnal de alarmă: este posibil ca în acest moment doctorul Radu Zamfir să aibă reacţii  de stres emoţionale – vinovăţie, ruşine  şi cognitive – auto-blamare, pentru că a supravieţuit şi nu a putut salva două vieţi. De aici la conflicte cu cei din jur (reacţii comportamentale) şi la sindromul de stres post-traumatic nu este decât un pas. Menajaţi-l şi aveţi grijă de el, ăştia din presă! Sau nu vă lăsaţi până nu-i faceţi felul? Omul are nevoie imediat de asistenţă psihologică, indiferent de ce anume declară acum! 

Concluzia? Păi ca în povestea cu frumoasa din pădurea adormită: rezolvarea va veni de undeva din afara lumii noastre, îngheţate, ca pădurea aia din Apuseni…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: