Despre intervenţiile în situaţii critice, din nou


Am tot scris despre intervenţii în situaţii critice, mai exact despre cele în caz de dezastre. Puteţi citi un articol aici, de unde se mai fac ramificaţii. Spuneam acolo şi încă mai susţin acest punct de vedere, conform căruia fiecare dintre noi are obligaţia de a avea minime cunoştinţe de supravieţuire. Nu vrem să facem aşa ceva. Nu ne lasă cultura, felul nostru de a fi. Avem nevoie de conducători, de oameni care să ne spună ce să facem.

Dacă mentalitatea asta ar rămâne la nivelul omului simplu totul ar fi ok. Probleme apar când cei care trebuie să organizeze toate acestea aşteaptă indicaţii de sus. Şi când nu mai este nimeni deasupra lor…

Mai întâi de toate, hai să lăsăm baltă chestia asta cu voluntarii. Sigur, este admirabil când oameni ca membri clubului de off-road se mobilizează şi încep căutările. Şi poate că la fel ca ei mai sunt destui în ţară. Totuşi, nu putem vorbi de voluntari până nu avem un cadru organizat de instituţiile statului în care toate resursele avute la dispoziţie – inclusiv voluntarii, să fie folosite eficient, pe toate direcţiile posibile. Dacă s-ar fi urmat o asemenea idee şi s-ar fi concluzionat că jandarmii şi ISU nu pot face faţă, ar fi putut fi solicitată intervenţia armatei.

Dacă ar fi fost după mine, aş fi debarcat sau desantat în zonă forţe speciale – ar fi fost alegerea lor cum ajungeau acolo jos. Au pregătire ridicată, au experienţe în teatrele de operaţii cu lupte reale. Au capacitatea de a acorda asistenţă de specialiate răniţilor. Numai că în prezent o asemenea acţiune ar fi fost ilegală iar multitudinea celorlalte structuri implicate de pe paliere oarecum paralele ar fi putut duce la un circ mai mare decât cel la care am fost martori. Şi chiar dacă ar fi iniţiat-o cineva, lanţul aprobărilor ar fi durat.

Ne-am întors de unde am plecat. Şi trebuie să rămânem cu convingerea că un profesionist se descurcă mult mai bine decât un voluntar, oricât de bine intenţionat ar fi acesta din urmă. Acesta poate ajuta, dar numai sub îndrumarea specialistului. Ca în filmuleţele de mai jos:

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: