Gata! S-a terminat cu televiziunile de ştiri!


… cel puţin până trece zăpada. Nici vorbă că până acum aveam ştiri! Nu se pot numi televiziuni de ştiri acelea care prezintă acele talk-show-uri în care sunt invitaţi aceeaşi indivizi care pot comenta de la fizica cuantică până la reţetele de chec. Dar acum suntem martorii unui fenomen pe care vreau să-l scot în evidenţă: comunicarea în doi paşi, pe timp de iarnă, în România.

stiriiarna

Paul Lazarsfeld a fost cel care este recunoscut în teoriile comunicării ca fiind primul care a descris acest gen: pe scurt, o sursă distribuie un mesaj unui lider de opinie iar acesta, la rândul său, în transmite celor din jur. Nimic deosebit până aici. Sub o altă formă, în teoria grafurilor, vorbim despre centralitate şi apropiere ca proprietăţi ale unor noduri care pot distribui informaţia mai repede şi mai multor altor noduri din reţelele proprii. Partidele comuniste au avut varianta umană a acestui tip de comunicare în persoana activistului. Chiar partidele de acum mai folosesc, conştient sau nu, acest mod de a transmite mesajul în teritoriu.

Dar nu despre asta era vorba. Văd acum la auto-denumitele noastre televiziuni de ştiri transmisiuni în direct din câmpuri, intervenţii tot în direct ale autorităţilor, anunţuri legate de starea drumurilor, de mersul trenurilor, comentarii cu invitaţi pe marginea căderilor de zăpadă şi a viscolului.

Departe de mine afirmaţia că acestea nu sunt ştiri. Dar nu 24 din 24! Poate nu aţi aflat, dar în Ucraina se întâmplă lucruri. În Egipt se întâmplă alte lucruri. Republica Centrafricană, în care am fost solicitaţi să trimitem soldaţi, tocmai are o preşedintă interimar de vreo 2 zile.

De fapt, pentru cine se dau astfel de ştiri? Dacă stau acasă şi mă uit la Tv voi fi în stare să comunic cu un amic din trafic şi să-i explic cum stă treaba. La fel şi invers, el mă poate suna să afle ce am mai văzut pe ecran. La fel, un comandant de unitate militară află de la Tv că trebuie să sprijine autorităţile, chiar dacă bugetul nu îi permite. Şi mai ales, înţelege că nu trebuie să doarmă cât ţine viscolul!

De ce toate astea? Pentru că incompetenţii din presă abia aşteaptă ocazii de genul ăsta deoarece deja pot intra pe o rutină simplă. Un fel de vacanţă pentru ei. Un fel de pilot automat, în care nişte fătuci şi cei care le filmează sunt cei mai păcăliţi. Pentru că autorităţile se spală pe mâini, justificând faptul că au anunţat starea drumurilor la televizor. De ce ar face o aplicaţie pentru telefoane mobile sau tablete – pentru că alţii au intrat în epoca post-PC, care să dea detalii despre starea drumurilor, puncte de prim ajutor, puncte ale poliţiei, locuri de refugiu organizate de primăria pe raza căreia se află omul prins de viscol, locuri de cazare, prognoza pe următoarele ore, şi tot aşa? De ce?!? Iarna o să treacă la un moment dat. Şi, ceea ce este cel mai important aici, la noi: „Merge şi aşa!”

Pe reţelele sociale ale unor instituţii responsabile aflăm ceva de genul: la MApN, acum 5 zile, ministrul a felicitat-o pe Ana-Maria Brânză. La MAI, acum 6 ore, suntem invitaţi la videoconferinţa în care Oprea ne spune că avem zero localităţi fără gaze. La IGSU aflăm, acum 7 zile că oraşul Ruse din Bulgaria a găzduit ceva activităţi de genul ăsta. Apare şi SRI-ul acolo, cu urările de Crăciun fericit!

Doc1_001

Pe scurt, detalii oricum nesemnificative şi pentru acele zile, darămite pentru prezentul alb şi rece de acum. Nimic legat de ceea ce ar avea nevoie omul aflat la drum, în plină iarnă. Pentru că da, din moment ce plătesc taxe şi impozite şi trebuie să ajung în punctul A pe vreme rea, cam trebuie să mi se asigure lucrul ăsta, cu atât mai mult cu cât suntem în anul 2014 şi nu în 1014. Mai mult decât atât, un nene miliţian şef pe la circulaţie dă şi declaraţii autoritare, răstite. Se poartă ca şi cum cei care îl ascultă ar fi nişte elevi obraznici tocmai prinşi la furat de prune.

Până una, alta, instituţiile nu fac altceva decât să demonstreze că la capitolul comunicare au rămas în urmă. Că pe poziţii de comunicare sunt oameni care habar n-au ce să facă. Că decidenţii habar n-au ce să le ceară. Că interesul pentru cetăţean chiar este nesemnificativ. Totul într-o încercare stângace de a-şi menţine imaginea la un nivel cât de cât pe o linie de plutire şi de a arăta că autorităţile fac ceva. Da, sunt oamei care fac. Coordonarea de sus este proastă şi numai efortul unor simpli anonimi face ca lucrurile să se mişte. Şi, în final, aşa cum spuneam într-o postare anterioară, televiziunile sunt modelate după chipul şi asemănarea acestor instituţii.  Chiar vă rog să nu mai îmi vorbiţi de privaţi ca fiind altfel decât cei de la stat.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: