Săptămâna 03-09.02


CERT

 

1. Despre Jocurile olimpice

snowleosoci

Este în prim plan discuţia legată de problemele organizatorice de la Soci. Ni se tot povesteşte de un film care rulează în seara asta pe B1Tv, în care se arată modul discreţionar  în care au fost cheltuiţi banii prin firmele agreate de grupul preşedintelui Putin. Toate jurnalele de ştiri aduc în atenţie greutăţile întâmpinate de sportivii din ţările occidentale.

Se pare că suntem martorii unei campanii de denigrare purtată la nivel mare. Filmul de care vorbeam se vrea a fi incendiar. Firme de casă, fonduri alocate discreţionar, construcţii neterminate, apă murdară… poate aşa o fi. Numai că nici noi şi nici alţii nu avem dreptul de a ne oripila.

Să ne reaminti dimensiunile culturale ale Rusiei, comparate cu ale noastre.

rusia cultura

Dacă vesticii, din superficialitate sau orgoliu uită sau nu ştiu ce ar trebui să găsească în Rusia, noi trebuie să acceptăm că, din punct de vedere cultural, suntem foarte aproape de această ţară. Cu alte cuvinte, să nu ne mai dăm mironosiţe şi să blamăm o ţară cu argumente pe care, din păcate, încă le găsim la noi. Probabil ar trebui să mai treacă ceva ani până a înţelege ce înseamnă o competiţie cinstită, de ce individualismul trebuie ridicat la rang de valoare, de ce ar fi bine să învăţăm să lucrăm fără binecuvântarea unui şef – şi asta numit de un altul mai mare, cu care se şi înrudeşte eventual.

 

2. PD-L-ul s-a făcut iar de râs

Cel puţin asta este părerea mea, privind cum se aduna lumea ieri pe stradă pentru a merge la miting. Se pare că a fost un efort considerabil în teritoriu. Oameni veniţi pentru prima dată în capitală, care întrebau pe stradă cum se ajunge la Ateneu. Oameni cu pancarde scrise după ureche, acasă. La nivelul partidului ăsta era normal ca mesajele să fie gândite la centru şi distribuţia în piaţă să se facă orchestrat. Imaginile luate de televiziuni, măcar de cea prietenă B1TV, ar fi trebuit să amplifice aceste mesaje pentru cei de acasă.

Nu a fost cazul. Voi trece peste tonul isteric al lui Blaga, sau peste inepţiile ce se doreau mobilizatoare ale celorlalţi lideri. În atâţia ani de politică poate au învăţat ceva teorie dar nu au putere să transmită nimic.

„Nu ştiţi să guvernaţi, E mai bine să plecaţi!” scria pe un panou. Scriitorii de texte ar trebui să ştie că negaţia nu are nicio valoare iar în timp rămâne mesajul fără ea. „Ponta scumpeşte traiul, Baronii umflă mălaiul!” este o replică bună în spectacolele de revistă dar nu la un miting politic. Din lipsă de cuvinte care să inducă emoţii – supărare, tristeţe, poate presărate cu surprize, la adresa celor de la putere totul a dus într-o acţiune de gălăgie. Cum gălăgie făcea şi un nene aflat într-o maşină care anunţa mitingul pentru bucureşteni.

Mesajele trebuie gândite. Nu am de ce să vorbesc de Bunea Stancu la nivelul ăsta, să-l fac vedetă naţională, dacă am ceva cu guvernul. Trebuie să am în cap relaţiile, identitatea, puterea şi normele adversarului pe care să le torn în tehnici adaptate la publicul meu. Cum spuneam, cele care folosesc cuvinte dure, cu care să-mi asociez adversarii. Cum ar fi:

BPTgLDsCIAAbI7d copy

 

3. O perioadă nu vom mai avea shaorme la Dristor kebap din Centrul vechi

Acum vreo două zile a luat foc shaormeria mea favorită. Sper ca totul să revină la normal cât mai repede, cu atât mai mult cu cât reparaţiile au început chiar de a doua zi.

IMG_20140207_130959 copy_lzn

 

4. Produse de calitate

Dacă aveţi chef de şerbet şi de dulceţuri cu adevărat gustoase, vă recomand să le încercaţi şi  pe cele de la Delicatesele Florescu. În ultima vreme tot am încercat şerbeturi din diferite târguri. Ori erau tari de rupeau linguriţa în ele, ori moi ca şi cremele de ciocolată. De gust nu mai spun nimic! Iată că totuşi există produse care, odată gustate, te duc cu gândul la vremurile acelea din romanele lui Mircea Eliade. Merită o asemenea călătorie imaginară, potenţată şi presărată cu arome de cacao, ciocolată, cireşe amare sau nuci!

IMG_20140208_113141_lzn

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: