Săptămâna 10-16.03 – De ce îl va graţia preşedintele pe Gigi Becali


CERT

 Graţierea lui Gigi Becali 

bodubec

De acest subiect ne lovim aproape săptămânal de când Gigi este închis. La început nu i-am dat atenţie dar variaţiile sale m-au făcut să-mi schimb atitudinea.

Avem aici scrisoarea deschisă a lui Sebastian Bodu, fost şef ANAF, adresată preşedintelui, prin care îi cere acestuia să nu îl graţieze pe Gigi. A doua zi de la apariţe, preşedinţia dă un comunicat prin care i se cere lui Sebastian Bodu să renunţe la a-şi face campanie pentru alegerile europarlamentare legându-şi numele de această instituţie.

Eu văd scrisoarea asta în altă cheie. Teoria reactanţei a lui Brehm ne învaţă că dacă unei persoane i se limitează libertatea de acţiune (sau i se dă sentimentul acesta) atunci acea persoană va face tot ceea poate pentru a-şi restabili ceea ce a pierdut.

Cam aşa şi cu Traian Băsescu. Nu cererile de graţiere îl vor ajuta pe Gigi. Nu. Va fi eliberat dacă se vor găsi mai mulţi care să-i recomande preşedintelui că graţierea nu este de dorit. Mesajul va fi cu atât mai greu cu cât va face referire şi la instituţiile europene sau de aiurea. Sigur, nu trebuie exagerată această pistă. Doar va trebui coordonată cu problemele de sănătate ale lui Gigi şi, eventual, cu nedreptăţile îndurate de acesta până acum în închisoare.

Subiectul merită observat. Vom vedea nivelul de toleranţă la reactanţă al lui Traian Băsescu. Aş lansa o provocare: Gigi va fi liber până în toamnă.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: