Udrea, Şandru şi hainele împăratului


hainele_imp

Vă mai amintiți povestea „Hainele împăratului” scrisă de Andersen? Acolo era vorba de doi escroci, care se dădeau drept croitori de lux la curtea unui împărat care era înnebunit după haine. I-au promis acestuia cele mai fine veşminte, cu condiţia să-i plătească pe măsură. La ceva vreme după ce au început lucrul, împăratul îşi trimise primul sfetnic să vadă stadiul lucrărilor. Acesta ajunge în atelier şi vede cum croitorii tăiau aerul cu foarfecele, împungeau aerul cu acele şi îi explicau cum că numai cei competenţi pot vedea asemenea haine fine. Cum să recunoască primul sfetnic faptul că nu vede nimic?! Ar fi însemnat, după cum spuneau croitorii, că este incompetent. Şi uite aşa, ajunge la împărat şi-i spune că totul este în regulă. Mai trimite împăratul un alt sfetnic şi episodul se repetă datorită aceloraşi motive. În final, când croitorii-escroci anunţă că au terminat treaba, vine împăratul să probeze hainele. Deşi gol, nu are curajul să recunoască evidentul. Mai mult decât atât, consideră că este nevoie să arate şi supuşilor din castel ce haine minunate are. Mulţimea privea uimită dar, după acelaşi principiu, nu putea să recunoască faptul că este incompetentă. Deh, vanitatea are niveluri diferite dar aceeaşi rădăcină, indiferent că vorbim de elite sau de oameni de rând. Totul ar fi decurs normal dacă un copil nu ar fi stigat uimit:” Dar împăratul este gol!” Şi totuşi, nimic nu s-a schimbat… Deşi lumea a avut în faţă o certitudine, convoiul împăratului a trecut mai departe, ca şi cum nimic nu s-a întâmplat.

Ce ne spune povestea asta? Că arată, pe scurt, realitatea în care trăim. O realitate în care tot felul de escroci se prezintă drept specialişti dar ei nu sunt în stare să facă nimic. Totuşi, dacă cineva îi contestă, vor striga în gura mare că sunt incompetenţi. Sau, trecând la exemplul de mai sus, într-o emisiune care se vrea de analiză, doamnele menţionate mai sus ne arată că dacă nu votăm cu Udrea suntem ori misogini ori vrem să denigrăm femeile.

Nu este aşa, nici pe departe. Nu faptul că o femeie candidează sau că ar putea ieşi preşedinte este problema. Problema este doamna Udrea. O doamnă care a demonstrat că nu ştie să facă nimic, dar pozează că are competenţe nenumărate. Deşi unii ar spune că nu este relevant, vreau să vă reamintesc de episodul de Paşti, când fiind în vizită la nişte gospodării din Bucovina, a arătat la toţi cum face cozonaci. De fapt, ce am văzut? Femeile din jurul ei făceau toată treaba iar doamna Udrea zâmbea şi mai atingea din când în când câte o tavă.

Este, la fel ca în povestea de mai sus, o mentalitate greşită prin societatea noastră, conform căreia şeful, managerul, nu trebuie să ştie nimic, deoarece are consilieri. Fals! Cu atât mai fals în lumea politicii! Aici un lider trebuie să ştie o meserie foarte bine, să aibă solide cunoştinţe de economie (macro şi micro), juridice, sociale, de comunicare. Ar fi normal să aibă consilieri pe domeniul fashion, nu invers, cum este (şi nu numai) cazul doamnei Udrea.

Poveştile sunt chei care ne ajută în viaţă. Ne ajută să înţelegem lumea în care trăim. Să înţelegem că încercările sau dificultăţile pe care ni le pun cei din jur pot fi văzute ca provocări. Că nu neapărat cei care ne fac să plângem ne vor răul. Şi, cel mai important, nu neapărat cei care ne ating orgoliul se gândesc şi la binele nostru.

P.S. – De cele mai multe ori, hoţul strigă hoţul, leneşul va vedea doar lene la cei din jur iar bătăuşul îşi va explica actele deoarece toţi sunt agresivi. Ce înseamnă că doamna Udrea doreşte o Românie frumoasă? Mie îmi arată că ea vede ţara asta urâtă (din moment ce vrea să o facă frumoasă, nu?). Doar cine are ceva urât în suflet poate spune asta. Păcat că primeşte atâta atenţie.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: