Când luăm poveştile ad literam…


… riscăm să ne spargem dinţii dacă vom încerca să mâncăm vreun măr de aur.

Tema învierii a fost subiectul unui film apărut anul acesta, Efectul Lazăr (The Lazarus Effect), în care vedem una dintre posibilele consecinţe nefaste ale aducerii din morţi a unei persoane.

The-Lazarus-Effect-2015

Bineînţeles, pot exista, urmând imaginaţia, posibilităţi total opuse. Problema este că an de an lumea aşteaptă o minune căreia îi ştie finalitatea. Că ni se induce ideea conform căreia Isus a luat asupra sa păcatele lumii de atunci şi că face acest lucru an de an. Că altcineva răspunde pentru deciziile noastre rele, cu alte cuvinte. Că dacă pârâm, aşa cum a făcut-o Petru, tot suntem iertaţi.

Da, toţi facem greşeli. Şi le vom face toată viaţa. Este ceva în neregulă dacă facem aceleaşi greşeli. Dacă trăim în aceeaşi rutină zilnică, justificându-ne prostiile pe care ni le facem nouă şi celor din jur. Că nu vrem să înţelegem sensul unor metafore, luând din ele doar bucăţelele care ne convin.

DSCN7813Imaginea de mai sus este destul de cunoscută. Mă refer, în special, la forma de ou care apare în spatele lui Isus. Formă de ou care reprezintă învelişul energetic al omului şi care, prin Cunoaştere, este spart şi omul simplu devine Om. Om liber şi puternic. Iar ritualul de a mânca din trupul acestuia şi de a-i bea din sângele său nu este decât modalitatea de a primi din forţa lui, care îi ajută pe cei mai slabi decât el să îl urmeze. Ritual care trebuie continuat cu o evoluţie în felul lor de a fi, nu cu o revenire la viaţa de turmă în care trăiseră până atunci.

Modelul lui Isus este acela că a reuşit să spargă oul în timpul vieţii sale. Am fi copii să credem că a fost singurul. Cel mai probabil, în fiecare an, există oameni care îi urmează drumul. Oameni care devin liberi. Şi care au înţeles că esenţa poveştii îi are pe oameni în centru, nu simpla ciocnire a două ouă.

Hristos a înviat! Adevărat a înviat!

Noi… pe când?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: