Supararea lui Ion


ion-iliescu

La congresul PSD de astazi Ion Iliescu a criticat „A treia cale„. Presa nu a comentat, cel mai probabil ziaristii nici nu au remarcat sau habar n-au avut despre ce vorbea fostul presedinte.

Conceptul a reaparut acum vreo 15 ani si a fost imbratisat de mai toti liderii europeni. In 1999 Blair si Schroeder publica un document comun – The Third Way – die Neue Mitte, prin care se distanteaza de conceptia social-democrata traditionala. In cartea sa, Anthony Giddens ne arata ce anume ii nemultumea pe cei doi: justitia sociala ajunsese sa se identifice cu accentul pus pe egalitatea veniturilor, ceea ce a dus la ignorarea efortului si a responsabilitatii. Cheltuielile publice cresteau fara a tine cont de acumularile reale sau de impactul impozitelor asupra competitivitatii sau a creearii de noi locuri de munca. Ajutoarele sociale au inhibat initiativa si spiritul comunitar. Drepturile au fost ridicate mai sus de responsabilitati. Se simtea nevoia imbunatatirii serviciilor si a monitorizarii activitatii guvernului. Era nevoie de o noua abordare antreprenoriala, adaptata noilor conditii impuse de globalizare.

A treia cale a aparut ca o necesitate de adaptare. Ion Iliescu nu vrea asta. Daca dorea sa ii critice pe Ponta sau pe Geoana – care oricum nu mai este niciun pericol pentru PSD-isti, putea sa o faca fara sa loveasca intr-o idee.

Ce presupune a treia cale?

  1. Stanga si dreapta in politica nu mai sunt justificate si accentul trebuie sa cada pe centru, care trebuie sa adopte politici radicale pentru adaptarea la situatia prezenta;
  2. Cele trei  domenii cheie ale puterii – guvernarea, economia si comunitatile societatii civile – trebuie constranse in interesul solidaritatii sociale si justitiei sociale. O ordine democratica precum si o economie de piata eficienta depind de o societate civila infloritoare care, la randul ei, este limitata de celelalte doua.
  3. Propune elaborarea unui nou contract social, bazat pe axioma „nu exista drepturi fara responsabilitati”. Pe scurt, cei care profita de pe urma bunurilor sociale trebuie sa le utilizeze responsabil si sa ofere ceva in schimb societatii.
  4. In noua economie a informatiei capitalul uman devine central pentru succesul economic. Din acest motiv este nevoie de investitii ridicate in educatie, comunicatie si infrastructura.
  5. Cauta sa cultive o societate diversificata, bazata pe principii egalitariste. Se cauta maximizarea sanselor fiecaruia precum si limitarea inegalitatii rezultatelor. Inegalitatea nu mai poate fi masurata ca diferenta de bunuri dintre bogati si saraci. Dupa cum bine se stie, unele forme de protectie sociala n-au facut decat sa perpetueze saracia.
  6. Se impune ca la orice schimbare globala trebuie dat raspuns la nivel local, national si mondial.

Cam astea ar fi ideile pe care le-a blamat Ion Iliescu. Astazi, in anul 2015, in conditiile crizei refugiatilor si a diversificarii conflitului in zona Orientului mijlociu si a Asiei de sud.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: