Havana -l’ombelico del mondo!


Pope_Francis_and_Patriarch_Kirill_CNA_lzn

In 12 februarie, a avut loc la Havana intalnirea dintre Papa Francisc si Patriarhul Kiril. Transcriptul declaratiei comune poate fi citit aici.

Intelegem ca locul intalnirii nu a fost ales intamplator. A contat faptul ca Havana se afla la intersectia drumurilor dintre lumi si, deloc de neglijat, Cuba a fost un simbol al Lumii Noi. Discursul este, in mare parte, constatator. Liderii religiosi au luat act de existenta divergentelor dintre ortodocsi si catolici, de persecutiile la care sunt supusi crestinii in diferite locuri, de existenta terorismului, de problemele din Orientul mijlociu si din Ukraina, de integrarea emigranitilor in Europa. Astfel, interlocutorul devine un martor, alaturi de semnatarii discursului.

Totusi, de la pozitia de martori, reprezentantii bisericilor trec la una de putere. Acest fapt ii prezinta ca fiind foarte buni cunoscatori ai subiectelor si ca asumandu-si aceasta pozitie. Interpeleaza liderii politici cu privire la problemele din Orient si dau directii de urmat atat bisericilor cat si oamenilor simpli.

Papa si Patriarhul avertizeaza auspra pericolelor care au inceput sa apara: manipularile genetice, folosirea eutanasiei in spitale la bolnavii cu boli terminale si denaturarea rolului familiei. Acest lucru arata o buna cunoastere a publicului. Astfel, cei doi instituie o relatie de putere cu cei care sunt – mai mult sau mai putin credinciosi (declarati sau nu) si, intr-un fel sau altul, sunt de acord cu cele prezentate mai sus.

In final, exista un mesaj catre tineri. O confesiune, care are rolul de a creste increderea celor mici in Crestinism. Capacitatea de a realiza ceva impreuna este piesa de rezistenta din finalul declaratiei, cu rolul de a atenua si ultimile rezistente ale celor inca indecisi.

Deloc de neglijat este existenta discursului raportat la Biblie, care aduce un plus de autoriate mesajului.

Graficele sunt prezentate mai jos:

crestini_declaratie

Pronumele cel mai utilizat este „Noi”. Sigur, este vorba de oo declaratie comuna si, in acelasi timp, defineste realitatea ca fiind una obiectiva.

centralizare_relig

Se remarca un ton emotional pozitiv, centrat pe prezent. Referirile la trecut sunt mai numeroase decat cele la viitor. Astfel, se pare ca obiectivele acestei intalniri se afla undeva in viitorul apropiat. Accentul cade pe social, pe oameni, pe miscare, pe familie si pe casa.

papa_modularit

Conceptul de crestin este elemetul central al discursului. Se poate observa, in figura de mai sus, ca traditia si credinta ii unesc pe catolici si pe ortodocsi, intr-o lume a pacii. Dumnezeu este al Lumii.

Ceea ce mi se pare interesant este ca Orientul mijlociu este prezentat ca fiind legat prin credinta de crestini. In conditiile in care Arabia saudita si-a declarat intentia de a intra cu trupe in Siria, se pare ca nu mai este mult pana la un nou tip de Cruciade (crestinii, ortodocsi si catolici, sunt prezentati ca martori ai pacii in lume).

papa_between

Se asteapta o reactie de la Biserica Ortodoxa Romana. Cu siguranta ca intalnirea va fi salutata. Cu atat mai mult cu cat tema familiei si a institutiei casatoriei este una veche, mentionata recent in discursul preotilor nostri.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: