Despre scoala, din nou…


Lumea care isi da cu parerea pe la noi este un pic zapacita la aflarea vestii conform careia Dana Nalbaru si Dragos Bucur si-au retras fata de la scoala.

dana-nalbaru

Avem ceva aici. Parerea mamei o puteti citi aici.

In ianuarie 2014 scriam un articol, in care subliniam necesitatea unei politici etice in invatamantul nostru, ca urmare a scandalului care avusese ca personaj principal toapa aceea de invatatoare care lua parintii la rost pentru ca nu cotizau si pentru contabila (cred)..”Ce, ea are bube?!?!” Am primit cateva comentarii, in care am avut un schimb de pareri cu o persoana care, se pare, alesese sa isi educe copii acasa.

Cred in faptul ca statul este obligat sa aiba grija de proprii cetateni. Din acelasi motiv cred ca fiecare dintre noi suntem obligati sa sprijinim statul, asa cum putem. De exemplu, plata impozitelor sau sa ne facem treaba bine, oriunde am fi. Sau, de ce nu , vaccinarea segmentelor de populatie care prezinta un risc ridicat pentru o anume boala, pentru a preintampina o epidemie in masa.

Recunosc si faptul ca la acea vreme, pe cand cautam argumente pentru discutia ce avea loc, ma gandeam ca, in cazul in care statul nu va mai detine monopolul educatiei, va avea probleme cu mentinerea controlului populatiei (daca vreti in sensul dat de 1984). Ideea nu este rea, daca ne gandim ca pot exista entitati externe cu intentii agresive la adresa noastra. In acelai timp, ideea de control al statului asupra propriilor cetateni este rea atunci cand te uiti cine sunt cei cocotati in frunte si cat de marunt gandesc.

Astfel, se pare ca in prezent, am ajuns sa cred ca parintii care aleg programele de Home School au dreptate.

In perioada 2012-2014 am urmat cursuri online puse la dispozitia publicului larg (MOOC – Massive Open Online Courses) de catre universitati din diferite parti ale lumii (SUA, Rusia, Israel, Belgia, Singapore) pe platforma Coursera. Am ales statistica, arheologie, sociologie, psihologie, muzica, discurs, criminalistica, retele sociale, inteligenta animala, neurostiinte, economie, arta culinara, etc. … in total cam vreo 60. Da, 60 si ceva de cursuri. A fost minunat! In prezent nu mai am timp ca atunci dar voi incepe la sfarsitul lunii un curs de osteoarheologie (!!!). Va spun ca este minunat sa afli atatea lucruri despre care, cu siguranta, la noi nu vei afla nimic in scoala.

Asa ca… inainte de a-i blama pe parinti, pe acesti parinti, sa nu uitam ca vor binele copiilor lor. Sigur, drumul pe care l-au ales are si partile sale negative. De exemplu, timpul pe care l-ar putea folosi pentru ei va trebui oferit copiilor. In acelasi timp, copiii ar putea descoperi, peste ceva ani, ca, de exemplu, le-ar fi placut sa calculeze rezistenta unei cladiri dar, deoarece parintii sunt artisti, s-au orientat spre regie de film. Da, nu ma pot abtine, dar mi se pare exgaerat sa spui ca un copil de 9 ani face robotica sau lucreaza la un scenariu de film. Daca toate ar fi fost atat de simple, eram de mult pe Marte.

Una peste alta, mie imi plac oamenii astia. Le doresc sa fie o familie fericita si tot ceea ce isi propun pentru copii lor sa le reuseasca din plin. Si, de ce nu, cred cu tarie ca este nevoie ca exemplul lor sa fie urmat. Chiar si pentru a le da de gandit celor care inca o mai pot face si sunt in pozitii publice. Iar daca nimeni din aceste pozitii nu va misca niciun deget, lasati-i in pace si aveti grija de voi si de copii vostri.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: